Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

Star Trek TOS 1x1, 1x2

2011.06.23. 13:31 - mutant

Címkék: sci fi

Sikerült beszereznem a The Oroginal Series 1. és 2. évadát. Rögtön meglestem az első két részt és pár mondatban megosztom veletek, miért is jobb, hogy nem az eredeti formában sugározták a sorozatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kalitka

 

Először egy kis bevezető (Wikiről csórtam):

"A sorozat ötletét Gene Roddenberry találta ki a '60-as évek elején. 1964-ben forgatta le az első bevezető epizódot The Cage (A kalitka) címen, melyben a Jeffrey Hunter játszotta Christopher Pike kapitány irányította az Enterprise csillaghajót. A pilotot végül az NBC vezetősége elvetette. Érveik mellett többek közt az epizód „túlzottan gondolatigényes” volta állt. Továbbá kifogásolták a női első tiszt (Majel Barrett) és a „sátáni külsejű” Mr. Spock (Leonard Nimoy) jelenlétét a képernyőn.Ebben a részben a Star Trek univerzumának "szabályai" és jellegzetességei még nem voltak túl szigorúan lefektetve (pl. Spock az első felderítő úton mosolyog..."

Valóban, ez az epizód teljesen más. Már csak a 2. részhez képest is. Az '50-es évek sci-fi filmjei és sorozatai köszönnek vissza mint díszletben, mint pedig a karakterekben. Ajánlom figyelmetekbe a Forbidden Planet című filmet Leslie Nielsen főszereplésével. A blog első "felvonásában" írtam róla egy posztot. Azért említem meg, mert erre keresnek rá a legtöbben még most is, úgyhogy holnap arról írok majd.:)

Szóval maguk a Star Trek készítői is hivatkoznak erre az alkotásra, sok ötletet átvettek.

De kanyarodjunk vissza a mostani témához. Adott a sármos kapitány, a legénység és abból kiemelve a "fura szerzet", az az Mr. Spock.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy vonalakban a sztori annyi, hogy Pike egy Ádám-Éva szituációba csöppen egy olyan bolygón, ahol a lakók a föld alá kényszerültek és a szűkös hely miatt az agyukat fejlesztették. Így hatalmas telepatikus képességekre tettek szert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az epizód vontatott, bár néhol elcsattan 1-2 poén, mégis hiányzik belőle a könnyedség és a lendület. A színek is jóval visszafogottabbak, semmi feltűnő összeállítások. Szürke, homokszín, a nőkön szolid smink. A berendezésekre sokat közelít a kamera, nagy hangsúlyt fektettek a részletek kidolgozására. A fézerek is nagyobbak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most jöjjön a következő epizód.

Veszélyeztetett egyedek

 

"Végül Roddenberry egy második lehetőséget kapott. 1965-ben készítette el a második bevezető epizódot, melynek a Where No Man Has Gone Before (Ahová még ember nem merészkedett) címet adták. Itt mutatkozott be a vásznon a William Shatner alakította James T. Kirk kapitány, aki később a sorozat ikonná vált főszereplője lett. A teljes legénységet lecserélték, az egyedüli „túlélő” Spock parancsnok maradt, aki a sci-fi történetének egyik legjellegzetesebb figurája. Ő a tudományos tiszti poszt mellett első tiszt is lett; a korábbi első tisztet játszó Barrett pedig Christine Chapel szerepét kapta meg.

Ez az epizód sikeres volt és végül 1966. szeptember 8-án adásba kerülhetett az NBC-n a Star Trek, a The Man Trap (Veszélyeztetett egyedek) című epizóddal."

Egy kutató házaspárhoz mennek a szokásos előírás szerinti vizsgálatokat elvégezni, valamint az ellátmányukat pótolni. A sztori szintén egy túlélésért küzdő fajról szól lényegében, csak sokkal emészthetőbb egy olyan közönség számára, akik a tudományban nem annyira jártasak. Ez a lény fel tudja venni bárki alakját és sóval táplálkozik. Képes az élőlényekből is kivonni a NaCl-ot. Felveszi egy tiszt alakját és felkerül a hajóra. Végül elpusztítják.

Megváltoztatták a kezdést is, pörgősebb, humorosabb, könnyebben emészthető sci-fit kapott a közönség. Hogy úgy mondjam, fánkisabb lett. Már ha élhetek ezzel a kifejezéssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valamint a hajónaplóba való diktálás a kapitány által is megjelenik. Színes díszletek, könnyed humor, és színes legénység. Csatlakozott ugyanis a legénységhez Nichelle Nichols, aki Uhura hadnagyot alakította, valamint George Takei, aki a japán Hikaru Sulu hadnagyot alakítja. Ja, és meleg, amit csak 2005-ben ismert el a nyilvánosság előtt. Bár korábban nem hivatalosan, de ismert volt a szexuális hovatartozása. Érthető, hiszen abban a korban a karrierjét is veszélyeztette volna. Szerintem akár az életét is.

Különösen jó választás volt William Shatner. Sármos, humoros, laza. Egyszóval magával ragadja az embert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maga a szexualitás és a nemek harca is más szemszögből lengi körül a sorozatot. Míg az első epizódban elejt egy ilyen mondatot a kapitány, hogy "Még nem szoktam meg, hogy nők is a vezérlőbe léphetnek", addig a női szereplők itt egyenlő félként vannak kezelve, mégis a nőiességük kiemeltebb lett. A ruhájuk szexisebb: rövid szoknya. Míg az első epizódban ugyanolyan mindent takaró uniformisban flangáltak. Az első részben a hadnagy inkább egy anya képét keltette. Itt Uhura a végzet asszonya, egy szexis, csábító asszony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyszóval egy korszakalkotó sorozat született több szempontból is. Sokan csak a TOS-t tartják az igazi sorozatként számon. Jómagam is csak ezt a 3 évadot ismerem el Star Trekként. A többit nem szeretem. Örökre bevéste a sci-fi történelembe magát, halhatatlan kultusz lengi körül és fogja is nagyon sokáig.

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr123008684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.12.13. 15:25:24

hihetetlen. tökéletesen egyet értek minden mondatoddal. a legelső rész őszintén szólva nekem sem tetszett túlságosan, de nem azért mert sokat kellett agyalni... a Kirk-féle nyitány már annál inkább nekem szólt. Az első 3 évadot, és a rájuk épülő mozifilmeket szeretem én is, (Természetesen a gyalázatos Generations mozifilmet nem ide értettem...) igen szórakoztatóak, és a karaktereket szeretjük. Látszik a low budget (ami tulajdonképp életre hívta a "le/felsugárzást") néha rettentő blődségek folynak a képernyőn, viszont mégis imádom.
btw sokkal nagyobb olvasottságot érdemelnének az írásaid. csak itt publikálsz, vagy van más is?

mutant · http://universal.blog.hu 2011.12.13. 22:21:14

@mrbloodbunny: Itt írok,meg van egy gasztroblogom,de ugye az "más tészta", hogy frappáns legyek:) Az a helyzet, hogy mai szemmel blődségnek tűnnek egyes berendezések, de hány találmány merített ebből a sorozatból! és merít most is! Nem rég néztem egy dokfilomet a National geon, ahol a víz alatti városról volt szó. Beszerzem majd és írok arról,mert a tervező szintén TOS-fan, a sorozat ihlette meg. Köszönöm a dicséretet egyébként:)

mutant · http://universal.blog.hu 2012.03.06. 10:24:40

@Chelloveck: Jaj, kimoderáltam véletlenül,amit írtál, bocsánat:D Néja melléütök :D Meg még az új körmeimet is meg kell szoknom, bocsika!!!!:D

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.03.06. 12:24:09

Jaj, na, hogy is volt. Hogyaszondja:
Én is tökéletesen egyetértek nem csak a te minden mondatoddal, hanem @mrbloodbunny minden mondatával is, ami az olvasottságot illeti. De btw, most már én is itt vagyok! :)

mutant · http://universal.blog.hu 2012.03.06. 12:37:46

@Chelloveck: nagyon helyes:) és köszi, hogy nem sértődtél meg:)


süti beállítások módosítása