Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

Égi tűz

2011.10.06. 13:04 - mutant

Címkék: film sci fi

Égi tűz

 

(Fire in the sky)

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 109 perc, 1993

rendező: Robert Lieberman
író: Travis Walton
forgatókönyvíró: Tracy Tormé
operatőr: Bill Pope
zene: Mark Isham
vágó: Steve Mirkovich, Stephen E. Rivkin

szereplő(k):
D.B. Sweeney (Travis Walton)
Robert Patrick (Mike Rogers)
Craig Sheffer (Allan Dallis)
Henry Thomas (Gregory Thomas Hayes)
Noble Willingham (Blake Davis)

 

 

 

 

 

 

"1975. november 5-én este néhány fiatal fiú különös fényjelenséget észlelt Arizonában. Travis Walton közelebb ment, hogy jobban szemügyre vegye a dolgot. Hirtelen egy titokzatos energianyaláb terítette a földre. Társai rémülten elmenekültek, s jelentették az esetet. A rendőrségen azt vallották, hogy Travist egy UFO elrabolta. A fiú öt nap múlva került elő meztelenül, kiéhezve. Képtelen volt visszaemlékezni az elmúlt napokra. De amikor memóriája kezdett visszatérni, olyan hihetetlen dolgokat mondott el, amilyen csak a valóság lehet..."

 

A film Travis Walton könyvéből készült. Saját élményeit írja le. Tehát a film és a könyv is kiemeli, hogy megtörtént eseményeken alapszik. Mégis a film kétségek között hagyja az embert egészen addig, míg Travis vissza nem tér. Természetesen utána is vannak hitetlenek. Az öt szemtanút hazugság vizsgálat alá vetik, ami először nem ad egyértelmű eredményt. A nézőre bízzák, hogy mit hisz el.

Számomra a mű egyik erős eleme, hogy bemutatja a kisvárosi embereket. Hogyan lesznek a gyerekkori barátokból, de még a családtagokból is ellenségek, ha eluralkodik a félelem. Ujjal mutogatnak a fiúkra, gyilkosoknak kiáltják ki őket.

De kétségkívül mindenki számára az a legizgalmasabb része a filmnek, amikor maga az űrhajón töltött idő kerül bemutatásra. Annyira emlékszem a könyvből, hogy abban szürke kis lényekről ír fekete, nagy szemekkel. Itt narancsszínű, apró szemű alakok tűnnek fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Viszont a rendező egyfajta űrruhát jelenít meg, amik természetesen a könyvben leírt külsőt kölcsönzik az idegeneknek. Szerintem ez zseniális megoldás. Kicsit elgondolkodtatott, hogy mióta ebben a témában film készült, mind ilyennek írja le a lényeket. Ha az UFO (persze  az UFO maga a repülő tárgy, de köznyelvben így nevezik akkor is) szóra gondolunk, mindig egy ilyesfajta kép jelenik meg előttünk. És gondoljunk csak bele; ha az ember az űrbe repül, nem mind egyformák vagyunk-e egy szkafanderben?

 

 

 

 

 

Vegyes érzésekkel tértem nyugovóra miután megnéztem. És nem a félelemre gondolok, mert amikor gyerekkoromban láttam, persze beparáztam. Újranézve se véltem avétosnak, réginek. Inkább csak azon agyaltam, mit is írok majd. Hiszen a film csapong a műfajok között: dráma, krimi és persze sci-fi. Tény, hogy egy jól sikerült darab, szerethető. A színészekre sem lehet panasz, hozzák a karaktert. A film vontatottsága az, amitől nem érzem hibátlannak. Illetve a kifejtetlenség: miért is vitték el? Most akkor pontosan mit is csináltak ott vele? Ezek vizsgálatok voltak?

Azt hiszem, ezt is a nézőre bízzák. Talán a költségvetés is közrejátszott, mert elgagyizni meg nem akarták. Ami viszont tetszett,természetesen az idegen hajón való történések. Néhol fájóan kiszolgáltatott és idegesítő érzetet kelt az emberben,ráadásul technikailag is kiválóan oldották meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy-két poént is el-elejtenek, ami kellemes csalódás. 6 perc 25 másodpernél egy olyan humoros jelenet tárul elénk, amitől egy kicsit az az érzésünk támad, hogy ez valamiféle vígjáték lesz, ne adj' Isten, Zs-kategóriás förmedvény. De ne adjuk fel, érdemes végig nézni és kivárni az utolsó kb. negyed órát!

Színészi játék: 10/10

Látványvilág: 8/10

Forgatókönyv/Sztori: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr283282395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.14. 13:04:26

Szerintem nem derül ki, hogy konkrétan mi is történt. Az űrhajós jelenetek ugyanis lehetnek képzelgések is, nem válik egyértelművé, hogy igenis az ufók vizsgálatot hajtottak végre rajta.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.10.14. 20:43:43

@koimbra: Ez így igaz. De a könyvből készült,abban pedig részletesen leírja, hogy mi történt a hajón. A filmben furán jön ki a helyzet, mert olyan, mintha valamiféle rohamot kapott volna csak.


süti beállítások módosítása