Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

Fejsze, hideg, tűz

2012.01.20. 08:00 - mutant

Címkék: film sci fi

Mindhárom film John W. Campbell Jr. 1938-as novellájának (Who Goes There) a feldolgozása. Don A. Stuart néven írta egyébként. Angolul ITT olvashatjátok el. Szintén a végén egy összegzés is lesz.

A Lény - egy másik világból (1951)
(The Thing From Another World)
   

fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai sci-fi-horror, 75 perc

rendező: Christian Nyby, Howard Hawks
író: John W. Campbell Jr.
forgatókönyvíró: Charles Lederer, Howard Hawks, Ben Hecht
zeneszerző: Dimitri Tiomkin
operatőr: Russell Harlan
vágó: Roland Gross

szereplő(k):
Kenneth Tobey (Patrick Hendry kapitány)
Margaret Sheridan ("Nikki" Nicholson)
Robert Cornthwaite (Dr. Arthur Carrington)
Douglas Spencer (Ned "Scotty" Scott)
James Arness (a Lény)

"Idegen civilizáció képviselője landol különleges űrjárművével az Északi-sark hómezőjén, nem messze egy amerikai kutatóbázistól. A lény, a dolog, a valami nagyszerűen alkalmazkodik a földi klímához, életben maradásához azonban egészen speciális erőforrásokra van szüksége, ami nem kis riadalmat okoz az állomás lakóinak."

 

 Már nem a '40-es évek horrorja, de még nem az '50-es évek sci-fije. Néhol nevetséges is. Mivel a történet elkanyarodik párszor, nincs az a félelmetes atmoszféra, mint például a az Invasion of the Body Snatchers (erről lesz majd külön poszt). De sok másikat is fel lehetne hozni, ebbe most nem megyek bele. A legidétlenebb talán a szerelmi szál, ami megjelenik.

E történet szerint a Lény egy növény, mely ugyanazokat az evolúciós lépcsőket járta meg, s vérből táplálkozik. Ez engem ledöbbentett, ugyanakkor nevetésre is kényszerített. Mert persze a Földön is vannak húsevő növények, nem vitás, viszont egy szőrös növény, ami átalakul?! Az már sok, azt hiszem. Nem mondom, hogy lehetetlen, de abszurd. Még kis spórákkal is szaporodott, elültette a doki, vért adott nekik és lám, kis vircsik,de cuki. A szívverésüket is meghallgatták :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ettől elvonatkoztatok, akkor is egy unalmas alkotás. Nem beszélve a színészi játékról. A doki a legbénább. Az aggódó, az izgalmas és a gondolkodó játéka mind ugyanolyan.

Színészi játék: 4/10

Látványvilág: 2/10

Forgatókönyv/Sztori: 2/10

A történet a novellától teljesen elrugaszkodott. Míg a következő feldolgozás nem.

A valami (A dolog)
(The Thing)
 

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi-horror, 109 perc, 1982

rendező: John Carpenter
forgatókönyvíró: Bill Lancaster
zeneszerző: Ennio Morricone
operatőr: Dean Cundey
vágó: Todd C. Ramsay

szereplő(k):
Kurt Russell (MacReady)
Wilford Brimley (Blair)
T.K. Carter (Nauls)
David Clennon (Palmer)
Keith David (Childs)
Richard A. Dysart (Dr. Copper)
Charles Hallahan (Norris)
Peter Maloney (Bennings)
Richard Masur (Clark)
 

 

 

"Néhány norvég kutatóval való összeütközés után az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai befogadnak egy szánhúzó kutyát. A befogadott eb azonban szörnyű átalakuláson megy keresztül, a testébe ugyanis idegen or

ganizmus költözött. Felderítő csapat indul a szomszédos norvég telepre, ahol a romok és halottak mellett az amerikaiak egy jégből kiásott űrhajóroncsra bukkannak. Nyilvánvalóvá válik, hogy amikor a járművet felszínre hozták, az utasa elszabadult és bármilyen alakot képes felölteni. Miközben beköszönt a rideg sarki tél, rettegés költözik az amerikai bázisra."

Nem tudom, mit írhatnék róla, aki még nem látta, azonnal nézze meg :) A zene szokás szerint zseniális. A színészek mind egytől-egyig nagyon jól alakítanak. Egyetlen hibája van; túl sok ruha van Kurt Russel-en:) A hideg miatt most az egyszer ezt nem veszem figyelembe:)

Komolyra fordítva a szót, ez a film már a novellához kanyarodik vissza. A látvány szuper, a feszültség tapintható. Hiába lassú a cselekmény, a borzongás megmarad.

 

 

 

 

 

 

Az összegzésben visszatérek még erre természetesen.

Színészi játék: 10/10

Látványvilág: 10/10

Forgatókönyv/Sztori: 10/10

A dolog
(The Thing, 2011)
 
 

színes, feliratos, amerikai-kanadai horror, 103 perc, 2011

 

rendező: Matthijs van Heijningen Jr.
forgatókönyvíró: John W. Campbell Jr., Eric Heisserer, Ronald D. Moore
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Michel Abramowicz
producer: Marc Abraham, Eric Newman
vágó: Peter Boyle, Julian Clarke, Jono Griffiths

szereplő(k):
Mary Elizabeth Winstead(Kate Lloyd)
Joel Edgerton (Sam Carter)
Ulrich Thomsen (Dr. Sander Halvorson)
Eric Christian Olsen (Adam Goodman)
Kim Bubbs (Juliette)

Adewale Akinnuoye-Agbaje (Derek Jameson)
Stig Henrik Hoff (Peder)
Trond Espen Seim (Edvard Wolner)

 

 

"Kate Lloyd paleontológus egy elszigetelt antarktiszi kutatóállomásra érkezik, ahol élete legfontosabb felfedezésére készül. Norvég tudósok egy csoportja egy idegen űrhajót talált a jég alatt, aminek a belsejében Kate felfedez egy élőlényt is. A dolog halottnak látszik, ám a amikor a felszínre hozzák, kiderül, hogy csupán hibernálódott. Amikor pedig felébred, egy halálos parazita szabadul rá a csapatra, amely bárkinek az alakját fel tudja venni, és egyenként elkezdi legyilkolni őket."

Amennyire vártam, annyira csalódtam. Fantáziátlan... Közepesre sikeredett. A készítők eldönthették volna, hogy most újra forgatják a régit vagy előzmény-filmet forgatnak. Hiába az utolsó képsorok, hogy elrepülnek a helikopterrel, ez egy koppintás. Eleve a nők bevonása a történetbe rossz ötlet volt. Nem beszélve arról, hogy a főszereplő iszonyat bénán alakított. Nagy nulla, zéró. Egy ponton már azt hittem, hogy elröhögi magát az elején, de inkább azt éreztem végül, hogy kínlódik. Essünk már túl rajta!- mintha ez járt volna végig a fejében...

Színészi játék: 6/10

Látványvilág: 6/10

Forgatókönyv/Sztori: 4/10

Összefoglalva:

Az első verzió se nem horror, se nem sci-fi. Sok a kicsapongó jelenet, a látványra kevés hangsúlyt fektettek. Kusza történet, borzalmas színészek. A sztoriról nem is beszélve.

Carpenter mester műve zseniális,halhatatlan, hogy tovább ne ragozzam; a tökéletes sci-fi horror.

Az újnak is vannak jó részei, de lényegében csalódás volt számomra. Többet vártam volna attól, aki arra vetemedik, hogy hozzányúl egy klasszikushoz. Mélyedjünk bele kicsit a hasonlóságokba. A poszt címe arra utal, hogy ez a három dolog minden filmben jelen van. Egyetlen pozitívuma van a 2011-esnek; látjuk a jégben a szörnyet. Gyerekkorom óta erre vártam,de azt hiszem, ezzel sokan vannak még így. Viszont ez az ízeltlábú izé engem a Csillagközi invázió bogaraira emlékeztetett, mintsem egy imitációra képes lényre. Persze, már a '82-es verzióban is megjelennek a lábai, amikor elszökik a fej, de az akkor ott,zseniális volt. Hiszen így eszméltek rá, hogy minden sejt külön él.Valahogy adta magát, hogy kell valamilyen szerv, amellyel elszökhet. Mindig is valamiféle amorf, csápos, esetleg nem teljesen szilárd halmazállapotú lény lebegett előttem. Ha a faj túléléséhez fontos az imitáció, akkor nem értem, miért maradna egy köztes állapotban.

 

 

 

 

 

 

 

 A '82-es verzió megtalálta az egyensúlyt a jó színészek, kiváló látvány, remek sztori között. Míg a másik kettő nem. Az első egyik kritériumnak sem felelt meg, bár volt 1-2 jobb jelenet, de az elhanyagolható. A legutóbbi pedig a látványra fektette a hangsúlyt, nagy hiba volt... Annyit megjegyeznék még, hogy az első verzió és ez a verzió dokijai hasonlóak. A tudományt tartják szem előtt, a felfedezés megőrzése az elsődleges szempont, nem az emberéletek. Ami úgy a Carpenter-féle alkotásban nem így van; egy aggódó, előrelátő tudós jelenik meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr723589881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.01.22. 12:11:10

nem is tudtam, hogy a 82-esnek Morricone volt a zeneszerzője... akárhogy is, szerintem Carpenter-mester instruálta elég erősen, nagyon érződik rajta az ő világa.
Az újat nem láttam, és nem valószínű, hogy megnézem, de az első kettőt igen. A régebbi valóban egy bájos, kétsörös habkönnyű esti móka-bóka, míg a 82-es rendkívül nyomasztó, gyomorforgató, bizarr, brutálisan eltalált klausztrofób, "ne bízz senkiben"atmoszférával. Tetszett benne továbbá az életszerűsége, pl mikor az öreg prof rájön, h mivel van dolguk, és elkészíti a kalkulációt, h gyakorlatilag órák alatt az egész bolygót megfertőzi the thing, meg sem kockáztatja, h szavazzanak, vagy együtt döntsenek, és nekiáll elpusztítani minden menekülőutat, inkább haljanak meg ők néhányan, mint az a sok milliárd ember. klassz írás, várjuk a többit.
addig is mézespuszedli (vagy sport szelet) jár a kitartó követésért :)

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.22. 15:06:41

@mrbloodbunny: Egyértelműen érződik Carpenter hatása a zenében,nem vitás. Az a legszánalmasabb az újban, hogy még a zenét is átvették. Nekem hatalmas csalódás volt. Legközelebb egy négy részes sorozatról lesz szó:) Ha még nem láttad, akkor ajánlom a Sötétség fejedelme című alkotást. www.imdb.com/title/tt0093777/ Igaz,nem sci-fi, misztikus horror,de nagyon jóféle.

filmkiller · http://rosszfilmekoldal.blog.hu/ 2012.01.23. 22:42:02

Nekem ez a film nagyon lekötötte a figyelmem egészen addig míg nem láttam meg a lény hogy nézz ki xd de ahogy a kritikámban is mondtam a film színvonala fokozatosan romlik a sok logikátlan dologtól na meg a lény kinézetétől.
A végére már teljesen átcsap egy ilyen zs kategóriás filmbe, igazából nekem maga a sztori volt izgalmas nem is annyira a lény. Szerintem a színészi játék nem volt rossz de a legjobb sem ez tény.

filmkiller · http://rosszfilmekoldal.blog.hu/ 2012.01.23. 22:47:18

Most jutott eszembe szerintem nagy baromság :d pornót még senki sem kritizál, ki kéne próbálja :ddddddddd

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.24. 10:54:30

@filmkiller: A blog első formájában én megcsináltam az Avatar pornóváltozatáról írtam:) Mint mondtam, ez már nem a '40-es évek horrorja, de még nem is az '50-es évek sci-fije. A szerelmi szál pedig egyenesen blőd. Az újból sokkal-sokkal többet is kihozhattak volna. A Mester jól eltalálta '82-ben, nehéz felülmúlni. Nem is kellett volna hozzányúlni...

filmkiller · http://rosszfilmekoldal.blog.hu/ 2012.01.24. 12:51:36

Na majd csinálok én egy pornó kritikát szerintem befog sírni rajta a blog világ :ddddddd menni fog a film közbe kommentelem mit látunk meg, hogy mit hogyan kéne szerintem :dddd

filmkiller · http://rosszfilmekoldal.blog.hu/ 2012.01.24. 12:52:55

@mrbloodbunny: Mrbloodbunny ajánlom neked ezt az oldalt ha még esetleg nem ismernéd

badmovierealm.com/index.html

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.25. 10:17:51

@filmkiller: Arra minden bizonnyal nem leszek kíváncsi.Azt, hogy mit hogyan kellene csinálni, könnyű mondani, mert akinek csak a szája jár, annak a keze sosem :) Meg eleve nem nézek végig pornófilmet. Na de ki szokott? :D Csak a lényeghez tekerünk,nemde? :)
@mrbloodbunny: A hétvégén nem lesz poszt, mert nyertem egy VIP jegyet a Radioface pótszilveszteri bulijára, úgyhogy Pesten fogok tombolni,de akkor az lesz a következő poszt ;)

Syracuse 2013.10.20. 19:04:11

1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál?

mutant · http://universal.blog.hu 2013.10.20. 19:06:12

@Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. Tehát igen, belegondoltam ebbe. A Világok harca csupán két évvel később készült, mégis mennyivel jobban leköti az ember figyelmét.


süti beállítások módosítása