Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

A gazdatest

2011.07.09. 12:14 - mutant

Címkék: film sci fi

A gazdatest

(Gwoemul)

rendező: Joon-ho Bong
forgatókönyvíró: Joon-ho Bong, Chul-hyun Baek, Won-jun Ha
zeneszerző: Byung-woo Lee
operatőr: Hyung-ku Kim
producer: Yong-bae Choi, Neung-yeon Joh
vágó: Sun-min Kim

szereplő(k):
Kang-ho Song (Gang-Du)
Hae-il Park (Nam-il)
Hie-bong Byeon (Hee-bong)
Du-na Bae (Nam-Joo)
Ah-sung Ko (Hyun-Seo)

 

 

 

"Hee-bong büfét vezet a Han folyó partján családi vállalkozásként. Idősebbik fia, Gang-Du soha fel nem növő, kissé lassú észjárású, negyvenes férfi. Lánya íjászbajnok, a nemzeti csapat tagja, kisebbik fia pedig munkanélküli naplopó. Mindnyájuk szeme fénye Hyun-Seo, Gang-Du kislánya, akit anyja réges-rég szerencsétlen apjával hagyott. Egy nap semmilyen ismert lényre nem hasonlító szörnyeteg emelkedik ki a Han folyó mélyéről, nyomában rettegés és halál jár. A kis Hyun-Seót is magával ragadja és az apa szeme láttára eltűnik vele a habokban. Hee-bong családja legdrágább kincsét veszítette el. Elhatározzák, hogy szembeszállnak a szörnnyel."

Vegyes érzelmekkel írok erről a filmről. Először is a cím félrevezető. Semmilyen belepetézős-űrlényes sztoriról nincs szó. A cím egyébként is "Hordozót" jelent. Mivel a filmben egy vírusról beszélnek végig. Mivel az apára a lény véréből fröccsent, így több vizsgálatnak vetik alá. A család többször is megszökik. Végig a lányt keresik.

Horrornak semmiképp sem nevezném, sci-fi-dráma inkább. A film egy dél-koreai bázison kezdődik. Az amerikai orvos kiöntteti a vegyi anyagokat a lefolyóba. Valóban történt ilyen annak idején. Ezután nem sokat szaroznak a készítők: következő kép egy családi büfé a Han-folyó mellett. Hamarosan megjelenik a szörny is.  A szereplők néhol az idegeimre mentek, az tény. Mégis remekül ötvözi a film a különböző műfajokat. Néhány vicces jelenetet is beleépítettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saját értelmezésem szerint Dél-Korea és Amerika viszonyát jeleníti meg a mű. A karaktereken és néhány kiemelt helyzeten érződik a legjobban. A film vége felé megjelenik egy szinte már karikatúraként értelmezhető szereplő; ő testesíti meg az amerikai vezetőséget, akik a dél-koreai népet mintegy félrevezeti és irányítja. Tisztán érződik, hogy a készítők ezt akarják kifejezni.

Érdekes, hogy a szürke szín dominál, mégis maga a szörny világos, minden részlete jól megfigyelhető. Talán a szörny Amerika? Talán így akarták megjeleníteni azt, hogy az "ellenség" szem előtt van, csak a nép nem veszi észre? Tudom, hogy ezek merész feltételezések, mert a két Korea közötti konfliktus elkerülése Amerikának köszönhető...de számomra ez jött át a filmből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes megnézni, mert igazából még így, egy hét elteltével is elgondolkodtat 1-2 jelenet. És a szörny meg nagyon frankó.

Színészi játék: 7/10

Látványvilág: 10/10

Forgatókönyv/Sztori: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr813052553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.10.14. 13:00:46

A látvány jó volt, de a film nekem abszolút nem tetszett, nem fogott meg, nem izgultam rajta.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.10.14. 20:42:10

@koimbra: Érdekes, hogy én csak később kezdtem rajta agyalni. Először alig vártam, hogy vége legyen :D


süti beállítások módosítása