Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

Középpontban a Föld jövője

2012.01.07. 09:00 - mutant

Címkék: film sci fi

Ahol tűz van, ott füst is van és az én népem a mai naptól kezdve meglapul ebben a füstben, és együttműködik és tervezget. Mert eljön az emberiség elkerülhetetlen bukásának napja.

Az a nap, amikor véglegesen és önpusztító módon saját fajtája ellen fordítja fegyverét.

A nap, amely meg vagyon írva az égben. Amikor városok pusztulnak el rádióaktív hamu alatt; a tenger élővilága kihal, a Föld pusztasággá válik.

És akkor majd én kivezetem a népem a rabságból! Felújítjuk a városokat, amelyekben az embereknek nem lesz helyük. Legfeljebb szolgaként. Létrehozzuk saját hadseregünket, saját vallásunkat, saját dinasztiáinkat...és ez a nap elérkezett!

 VIGYÁZAT, SPOILERES!

 

 

A majmok bolygója (1968)

 

(The Planet of the Apes)
 
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi

rendező: Franklin J. Schaffner
író: Pierre Boulle
forgatókönyvíró: Michael Wilson, Rod Serling
zeneszerző: Jerry Goldsmith
operatőr: Leon Shamroy
jelmeztervező: Morton Haack
vágó: Hugh S. Fowler

szereplő(k):
Charlton Heston (George Taylor ezredes)
Roddy McDowall (Dr. Cornelius)
Kim Hunter (Dr. Zira)
Maurice Evans (Dr. Zaius)
James Whitmore (Assembly elnök)
James Daly

 

 

"A ma már klasszikusnak számító filmben Charlton Heston szembesül a kegyetlen igazsággal, mely az emberiségre nézve minden borzalomnál rosszabb. Rémálom vagy valóság? Taylor űrhajósnak ezzel a szörnyű kérdéssel kell megbirkóznia, amikor egy időviharba kerülve lezuhan, és foglyul ejti egy gorilla-osztag. Ezen a bolygón felfordult a világ, a majom az uralkodó faj, az emberek pedig, mint az állatok, ketrecekben élnek. Amikor a Csillagszeműre keresztelt Taylorról kiderül, hogy beszéli a nyelvüket, két tudós csimpánz nyíltan szembeszegül a bigott vezetéssel és segít az űrhajósnak a menekülésben."

A film Pierre Boulle regénye alapján készült. Eltérések a regényhez képest:

  • A film főhőse nem a francia újságíró Ulysse Mérou, hanem az amerikai űrhajós, George Taylor.
  • A regényben az emberek teljesen meztelenek, a filmben nem.
  • A majmok technológiája és kultúrája fejletlenebb, mint a regényben olvasható.
  • A filmben a majmok angolul beszélnek, a könyvben egy idegen nyelven.
  • A film a Földön játszódik, a regény egy Földhöz hasonló bolygón.

 A port.hu-s leírásban benne van a sztori,ha valaki nem ismerné esetleg. Ezen felül nem sokat tudok hozzáfűzni, mert a film nagy része a menekülésről szól, illetve bemutatja, hogy körülbelül hogyan épül fel a majomtársadalom. Viszont egy vicces gif-et sikerült készítenem, bármennyire is komoly ez az alkotás:)

 

 

 

 

 

 

 

Pár mondatot szánok minden egyes alkotásra, majd a végén egy összehasonlító, nagyobb lélegzetvételű bekezdésben taglalom a saját észrevételeimet. Innen azt a jelenetet emelném ki, amely még az elején történik, amikor sétálnak a sivatagban, élet után kutatva. S valamiféle villámlás jelenik meg, de csak pár másodpercre. Amikor a második részt végignéztem, akkor esett le, hogy mi is az. Apró humormorzsákat ( vagy lehet, hogy nem humoros elemnek szánt, de annál érdekesebb jeleneteket) is elhintettek a készítők.

 

 

 

 

 

 

 

 

A majmok bolygója II.

 

(Beneath the Planet of the Apes)
 
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 95 perc, 1970
rendező: Ted Post
író: Paul Dehn, Mort Abrahams
forgatókönyvíró: Paul Dehn
zeneszerző: Leonard Rosenman
operatőr: Milton R. Krasner
vágó: Marion Rothman

szereplő(k):
Charlton Heston (George Taylor)
Kim Hunter (Dr. Zira)
James Franciscus (John Brent)
Maurice Evans (Dr. Zaius)
Linda Harrison (Nova)
James Gregory (Ursus)
Jeff Corey (Caspay)

 

"Brent hadnagy űrhajójával kényszerleszállást hajt végre egy ismeretlen és kietlen bolygón. Legnagyobb megdöbbenésére egy titokzatos és gyönyörű lovas amazon jelenik meg a roncsnál. Még nagyobb lesz a megdöbbenése, amikor a lány nyakában felfedezi elveszett bajtársa, Taylor százados dögcéduláját. Kézzel-lábbal magyarázva ráveszi a nőt, hogy vezesse el barátjához."

Ez a rész rámutat arra, hogy a gorillák, a csimpánzok és az orángutánok a kialakult társadalomban milyen szerepet töltenek be. Gorillák: erő, Orágnutánok: értelem, Csimpánzok: érzelem.

Mindemellett nekem kicsit túl misztikusra sikeredett. Az emberek, akik túlélték a háborút szintén feljebb léptek az evolúciós létrán. Bár a külsejük eltorzult az atomháború alatt, telepatikus képességekre tettek szert. Az agyuk sokat fejlődött, mégis gyengék maradtak. Egyetlen fegyverük egy hatalmas bomba, melyre a vallásukat építették. Ezen kívül annyit kell tudni, hogy elpusztul a Föld, hogyha valaki nem látta volna ezt a részt.

Charlton Heston eredetileg nem akarta vállalni a folytatást, ezért csak egy rövid felbukkanást szerettek volna, s rögtön a film elején meg is halt volna. Ám végül itt csak eltűnt, és a film végén ölték meg.

Heston ötlete volt az is, hogy Taylor robbantsa fel a bombát. Állítólag ettől azt remélte, hogy nem lesz több folytatás, ennek ellenére még három film készült.

A majmok bolygója III. - A menekülés

(Escape from the Planet of the Apes)
 
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 98 perc, 1971

rendező: Don Taylor
forgatókönyvíró: Paul Dehn
zeneszerző: Jerry Goldsmith
operatőr: Joseph F. Biroc
vágó: Marion Rothman

szereplő(k):
Roddy McDowall (Cornelius)
Kim Hunter (Dr. Zira)
Bradford Dillman (Dr. Lewis Dixon)
Natalie Trundy (Dr. Stephanie Branton/Stevie)
Eric Braeden (Dr. Otto Hasslein)

 

"Az Ítéletnap elől menekülve két intelligens majom-tudós, Cornelius (Roddy McDowall) és Zira (Kim Hunter) visszautazik az időben, hogy elmeneküljön a világméretű pusztulás elől. A mai Los Angelesbe érve pillanatok alatt a karhatalom fogságába kerülnek. Az állandó kihallgatások, tesztek és kísérletek testileg-lelkileg tönkreteszik a majmokat, és szökési kísérletük is kudarcba fullad. Egyetlen reményük Zira börtönben született és nevelkedett gyermeke, akinek sikerül megszöknie..."

 

 Eleinte egy igen könnyed alkotást kapunk. Érződik a '60-as-'70-es évek lazasága. Rávilágít a média hatalmára, hogyan tehet népszerűvé és hogyan tehet félelmetessé adott szituációkat.

Mivel az egyik tudós a kezdetektől fogva veszélyesnek ítéli meg a helyzetet, leitatja Zirát, hogy kifaggassa. Végül bevallja, hogy el fog pusztulni a Föld, valamint az is kiderül, hogy terhes. Innentől kitör a pánik, le akarják vadászni őket és a kicsit is. Aki végül megmenekül, egy cirkuszban rejtik el.

 

A majmok bolygója IV - A hódítás

(Conquest of the Planet of the Apes)
 
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 88 perc, 1972

rendező: J. Lee Thompson
forgatókönyvíró: Paul Dehn
zeneszerző: Tom Scott
operatőr: Bruce Surtees
vágó: Marjorie Fowler, Alan Jaggs

szereplő(k):
Roddy McDowall (Caesar)
Don Murray (Breck)
Natalie Trundy (Lisa)
Hari Rhodes (MacDonald)
Ricardo Montalban (Armando)

 

"Nem sokkal a beszélő majmok kivégzése után a gorillák és a csimpánzok rabszolgaként kénytelenek az emberek mellett szolgálni. Időközben felnőtt Zira és Cornelius gyermeke, aki egy cirkuszban talált menedéket. Ceasar (Roddy McDowall) kilétére azonban hamarosan fény derül, s veszélybe kerül az élete. Menekülés közben döbben rá, csak úgy maradhat életben, ha a fejlettebb intelligenciájú majmokat gazdáik ellen fordítja. A karizmatikus, emberi intelligenciával rendelkező Caesar a fellázított majmok seregével támadásba lendül az emberiség ellen."

1991-ben járunk. A macskákat és a kutyákat egy vírus kiirtotta, ezért az emberek új kedvencet keresnek. Csak hogy végül rabszolgaként kezelik a majmokat. Az intelligenciájuk miatt. A rendfenntartók egyenruhái kísértetiesen hasonlítanak arra a bizonyos II. világháborús szerelésekre...

 

 

 

 

 

 

 

 

 Caesar, aki Zira és Cornelius sarja, élükre áll, felkészíti őket a harcra.

Nagyon fontos ebben a részben két monológ, mely elhangzik. Az első, ami a bevezetőmben van Caesartól származik, az utolsó a kormányzótól. Az az érzésem, hogy a '60-as évek szexuális forradalmára is utalnak az írok a kormányzó beszédével.

 

A majmok bolygója V. - A csata

(Battle for the Planet of the Apes)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 93 perc, 1973

rendező: J. Lee Thompson
író: Paul Dehn
forgatókönyvíró: John William Corrington, Joyce Hooper Corrington
zeneszerző: Leonard Rosenman
operatőr: Richard H. Kline
vágó: John C. Horger, Alan Jaggs

szereplő(k):
Roddy McDowall (Caesar)
Claude Akins (Aldo tábornok)
Natalie Trundy (Lisa, Ceasar felesége)
Severn Darden (Kolp kormányzó)
Lew Ayres (Mandemus)

 

 

"Időszámításunk szerint 2670-ben járunk. A Földet az intelligens és rabszolgasorba taszított majmok lázadása pusztította el. Alig néhányan élték át a nukleáris holocaustot, és a majmok az életben maradt emberekkel építtetik újjá a civilizációt. Az ellentétek azonban újra fellángolnak, a két fejlett civilizáció hamarosan összecsap egymással. Cornelius, a majomtársadalom vezetője minden erejével azon fáradozik, hogy a két nép egymás mellett békében élhessen."

Ez a leírás igazából helytelen, mert egy visszaemlékezést látunk. A végén kiderül, hogy egy majomsuliban meséli a tanár. Izzadtságszagú, hogy be kell valljam. nem a történet, hanem a megvalósítás. Összecsapott, erőltetett.De kell, hogy teljes legyen a történet. A legfontosabb, hogy megjelenik Aldo, akiről az első két részben sokat hallunk, mint az "ALAPÍTÓ". Ő volt az első, aki kimondta a Nem szót, és megkezdődött a forradalom. Ami ugye nem igaz, de jól tükrözi, hogy mivel a gorillák erőszakos faj, megváltoztatták papíron a történelmet. Caesar békében akart együttélni az emberekkel, egyfajta utópisztikus jövőt akart teremteni, de a gorillák olyan gyűlölettel voltak az emberek iránt, hogy el akarták pusztítani az összeset.

A majmok bolygója (2001)

(Planet of the Apes)

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi kalandfilm

rendező: Tim Burton
író: Pierre Boulle
forgatókönyvíró: Mark Rosenthal, Lawrence Konner, William Broyles Jr.
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Philippe Rousselot
jelmeztervező: Colleen Atwood, Donna O'Neal
producer: Richard D. Zanuck
executive producer: Ralph Winter
látványtervező: Rick Heinrichs
vágó: Chris Lebenzon

szereplő(k):
Mark Wahlberg (Leo Davidson)
Kris Kristofferson (Karubi)
Helena Bonham Carter (Ari)
Tim Roth (General Thade)
Michael Clarke Duncan (Attar)
Erick Avari (Tival)
Michael Jace (Frank Santos)
David Warner (Sandar)
Cary-Hiroyuki Tagawa (Krull)
Estella Warren (Daena)

 

"Egy űrhajós kényszerleszállást hajt végre egy bolygón, ahol nem sokkal később menekülő emberek között találja magát. Mintha a feje tetejére állt volna a világ - e különös bolygón az ember az alacsonyabb rendű faj, akik ellen az erős, uralkodó majmok hajtóvadászatot rendeznek. Leo Davidson kapitány váratlan megjelenése kihívás a status quo ellen és az első lépés egy forradalmi változás felé."

Egyfajta újragondolás. Merőben más alkotást kapunk. Nem csak a díszletek miatt. Az első, ami nekem nagy változás volt, hogy nem egy pusztaságot kapunk, hanem dzsungelt. Igaz, hogy technikai fejlettségben elmaradottabbak a '68-as verzióban megjelent társadalomhoz képest, de ez egy virágzóbb, nyüzsgőbb társadalom.Számomra Tim Roth alakítása valami zseniális. Az összefoglalóban még visszatérek pár dologra ezzel a résszel kapcsolatban.

A majmok bolygója: Lázadás (2011)

(Rise of the Planet of the Apes)

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 106 perc

rendező: Rupert Wyatt
író: Pierre Boulle
forgatókönyvíró: Rick Jaffa, Amanda Silver
zeneszerző: Patrick Doyle
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Peter Chernin, Dylan Clark, Rick Jaffa, Amanda Silver
vágó: Conrad Buff IV, Mark Goldblatt

szereplő(k):
James Franco (Will Rodman)
Freida Pinto (Caroline)
Andy Serkis (Cézár)
John Lithgow (Charles Rodman)
Tyler Labine (Franklin)
Brian Cox (John Landon)
Tom Felton (Dodge Landon)
David Oyelowo (Steve Jacobs)
David Hewlett (Hunsiker)

 

"Egy San Franciscó-i kutatólaboratóriumban egyre közelebb kerülnek az Alzheimer-kór gyógyszerének megtalálásához. Ám a szer másképp hat az emberekre, mint a kísérleti csimpánzokra. Az emberek - köztük a kutatást vezető orvos (James Franco) apja - átmeneti javulás után váratlan és kezelhetetlen tüneteket produkálnak, a majmok agya viszont hihetetlen fejlődést mutat. A legokosabb kísérleti alany, Caesar megelégeli a rabságot, fellázítja sorstársait, és élükre állva kiszabadul a szigorúan őrzött intézményből.
A majmok kíméletlen háborúba kezdenek elbizakodott teremtőik ellen, amit már senki nem tud megállítani.
"

Nem akarom azt írni, hogy zseniális, de az :) A legjobban az apró kis utalások tetszettek az eredetire. Például: Caesar a híres Szabadságszobrot rakja ki az egyik jelentben. Egy másikban a gondozó Charlton Heston filmet néz. Illetve, hogy megtanítja a társait az osztozkodásra, ahogyan a IV. részben is tette. A képi világ is magával ragad. Mintegy leporolódott és újjászületett a klasszikus történet. A forgatókönyv egyszerű, jobban mondva; egyszerűbb, mint elődjénél. Ettől sikerült mintegy teljesen újragondolni az alaptörténetet. John Lithgow már többször bebizonyította, hogy nem csak egy űrből jött komikus. Gondolok itt a Dexter című sorozatra. A többi az összefoglalóba, ami most következik:)

Összefoglalva:

Mindegyik műben vannak kapcsolódási pontok. Nem csak a majmokra gondolok. A Tim Burton-féle feldolgozásban számomra az tetszett a legjobban, hogy meghagyta a majmok állatiasságát. Míg az eredetiben egyedül a gorillákban volt meg az őserő. A másik két faj az értelmiséget; azon belül is egyik a vallást, másik pedig a tudást testesítette meg. Láttunk-e már ilyet a történelem folyamán? Igen! Örökös harcban áll a tudomány és a vallás. Már csak ha az ókori Európát nézzük. Megjegyezném még, hogy több majomfaj is megjelenik ebben a verzióban, valamint keverednek is egymással. Számomra ez is pozitívum. Viszont nem tudom hova tenni, hogy az emberek beszélnek. Amivel egyáltalán nem tudok mit kezdeni, az minden olyan filmre vonatkozik, amiben ős- vagy előemberekről van szó - itt utóemberek:) - : mi a fenéért szőrtelenek a nők??A szemöldökük is ki van szedve. Hihetetlen. Kivéve persze EZT a filmet. Aki a szőröset szereti, láthat bőven:D Vagy marad a Magnum című sorozat:D

 A 2001-es verzióban még egy szívfájdalmam van: sok a ruha Wahlbergen. Egyébként meg a jelmezek valami zseniálisak. Alapból odavagyok Tim Burtonért, de bárki bármit mond, a látványra nem lehet panasz! Kris Kristoffersont is szeretjük,nah. És az utolsó észrevételem még, hogy elhangzik az a bizonyos szó, ami mindenki agyába bevésődik az eredeti után: Átkozottak! Csak itt a majmok mondják az emberekre.

Kanyarodjunk vissza az első 5 részhez. Lényegében az első rész az, ami tényleg klasszikussá vált, és úgy gondolom, hogy a többi rész nélkül is élvezhető. Viszont vágyik az ember az összefüggésekre, letisztázásokra. Szívem szerint meglennék az ötödik rész nélkül is, de akkor nem derül ki, hogy ki is Aldo. Ezeket összefoglalva csak annyit mondhatok, hogy emberibbek a majmok a másik két filmhez képest. Minimálisra redukálódott az állati ösztön. Apró mozzanatokban maradt csak meg. Más a légkör, az idővonalba ugyebár ezen az öt részen kívül nem illik bele egyik sem. Míg Taylorék órája 3978-at mutatott a becsapódáskor, addig Brentéké 3955-öt. Valamelyiküknek tehát rossz időt kellett hogy mutasson a műszer. Központi elem még a majmok legfontosabb törvénye: Majom nem öl majmot! Az 5. részben mégis megtörténik, először Caesar fiát Aldo, majd Aldo-t megöli Caesar.  Rájönnek, hogy nem is különböznek annyira az emberektől.

Nos, a legutóbbi egy új kezdet, teljesen újra gondolták a történetet. Ami nagyon fontos, hogy megjelenik a jel, amire majd a vallás épülhet, valamint a vírus magyarázatot ad arra, hogy az emberek hogyan fogyatkoztak meg vagy fogyatkoznak majd meg.

Én a majmokkal vagyok, bizton állíthatom:) Eredetileg is így éreztem, de ez a film megerősített ebben. Természetesen érződik, hogy ez egy új kezdet és én nagyon várom a folytatást, amire egyértelmű utalás volt. A médiumok a Marsra utazó asztronautákról szóltak. Így hát logikus, hogy velük folytatódik a történet.

Nem tudom, miért, de van egy visszatérő elem a filmben, ami lehet, hogy nem fontos, csak nekem tűnt fel. Mindegyik részben szerepet játszik a víz, mégpedig slaggal történő locsolással. Talán az ötödikben nem, már nem emlékszem.  Kicsit sok volt egymás után mindet megnézni, de szerettem volna jól átlátni az egész Majmok bolygója kultuszt.

Ritkán érzem így, de most a remake győzött az eredeti felett. Persze, az is zseniális. Most nem lesz pontozás. Úgy érzem, hogy a maga nemében mind 10/10-es. Talán az V. rész 6 vagy 7 pontos, mégis kell, hogy lezárja valami a pentalógiát.

A romlottság; Te vagy a fertő. Amikor Téged gyűlölünk, a saját lényünk sötétebbik felét gyűlöljük. Mert az ember a majomtól származik. És minden emberben él egy majom; egy vad, amit halálra kell ostorozni. Egy állat, amelyiket láncra kell verni. Te vagy ez az állat Caesar!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr833519213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skizo... (törölt) 2012.01.07. 14:20:57

az ùj majmok bolygòja naggyon nagggyon jò :)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.01.07. 15:43:54

az új majmok bolygóját nem láttam, de ezen sorok hatására felveszem a megnézendő filmek listájára. Számomra az első film az igazi, főleg így, hogy a regénytől eltérően a Földön játszódik. A majmok szemellenzős fanatizmusában és brutalitásában felismerjük magunkat, ez is volt az egyik cél úgy tudom, plusz a technológiai fejlettséget a büdzsé miatt vették vissza, eredetileg helikopterekre emlékeztető légi járművekről vadásztak volna emberre, plusz nagy metropoliszokban laktak volna a majmok, bár szerintem így ahogy végül megoldották sokkal hatásosabb a film. a Tim Burton-féle verzióról nem mondanék semmit jó kapcsolatunk megőrzése érdekében :)
örvendek az újabb hosszabb írásnak, főleg, hogy egy számomra is klassz témáról szól
(a Tűz háborúja pedig felcsigázott... :)

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.07. 16:23:31

@mrbloodbunny: Mindenképp nézd meg az újat, érdemes. A Tűz háborúja...nah az is megérne egy írást :D De csak mert nem sok pozitívumot tudok róla mondani:D Írd le nyugodtan, hogy miért nem tetszett a 2001-es. Számomra nagyon friss volt az is, jó volt, pedig odáig vagyok az eredetiért.:)
@skizo...: Igen, ezt írtam én is:) Várom nagyon a folytatást. És lehet, hogy megnézem még egyszer, pedig már kétszer is láttam :D

mutant · http://universal.blog.hu 2012.01.07. 16:26:38

@mrbloodbunny: amit kihagytam: egyértelműen társadalomkritikának készült az alkotás eredetileg. Mert ugyebár a majmokon kívül sok már állat lehetett volna az ember kedvence a vírus után, mégis az evolúciós létrán legközelebbire esett a választás. Milyen lett volna már: A disznók bolygója :D Pedig a disznókéhoz is nagyon hasonlít a dns-ünk:)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.01.07. 16:29:26

@mutant: igen a Planet of the Mangalica című alkotásra én is befizetnék :)

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.03.06. 23:08:48

Az a gif! LOL!
Tim Burtonével kapcsolatban én is hasonlóképpen érzek, mint @mrbloodbunny. Látom az erényeit, írtam is róla, remélem, majd megtalálod azt a cikkemet is, az én nemtetszésem pl. ott meg van kérem indokolva.
(Valahol amúgy tűzháborújás posztom is van. Imádom.)
Az ötrészes PoTA-sorozatnak viszont a betege vagyok. Az első részt gyerekként láttam, moziban; meghatározta az egész életemet.

mutant · http://universal.blog.hu 2012.03.07. 09:46:19

@Chelloveck: A Tűz háborúját még csak egyszer láttam,de nem tetszett:D Majd még nézelődök nálad természetesen,ahogy időm engedi :) Azért az új változat engem teljesen lehengerelt, amellett, hogy a régit is nagyon szeretem. Egyébként, ha van a témába vágó cikked, nyugodtan linkeld.


süti beállítások módosítása