Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

Repülő Uterus

2013.04.27. 09:00 - mutant

Címkék: film sci fi

Csata a csillagokon túl


(Battle Beyond the Stars)

színes, amerikai akció-vígjáték, 104 perc, 1980

rendező: Roger Corman, Jimmy T. Murakami
forgatókönyvíró: John Sayles, Anne Dyer
zeneszerző: James Horner
operatőr: Daniel Lacambre
producer: Ed Carlin
vágó: Allan Holzman, R. J. Kizer

szereplő(k):
Richard Thomas (Shad)
Robert Vaughn (Gelt)
John Saxon (Sador)
George Peppard (Cowboy)
Darlanne Fluegel (Nanelia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 "Az űrből érkezett gonosz zsarnok, Sador, hadseregével el akarja pusztítani Akir bolygó lakóit. Shad és hű társa Nell, elhatározzák, hogy megvédik a bolygót az idegenektől és ennek véghezviteléhez önkénteseket toboroznak. Vajon sikerül bolygójukat megóvni a pusztulástól vagy örökre vége a meghitt nyugalomnak?"

A leírásból nem derül ki túl sok számunkra. Első gondolatom az volt, hogy egy szokásos megmentjük a bolygót-akcióban lesz részem, de többet adott. Néhány mókás tudományos bakit leszámítva és azt, hogy a játékidő rövidsége miatt kissé ömlesztettnek hat, nagyon is élvezhető alkotás. Erre a macskám az élő példa :D

DSC00502.jpg

Kicsit kutakodnom kellett, mert a magyar archívumokban nem sok infó van erről a filmről (amit egyébként több nemzetközi lista is említ, hogy látnunk kell, mielőtt meghalunk, mert benne van a Top 50 Sci-fi-ben). A rendezők neveire kattintva láthatjátok, mennyi remek filmet adtak ki a kezükből, nem csoda, hogy rázizegtem! Nem beszélve a forgatókönyv íróról; John Saylesről, akinek többek közt a Piranhát is köszönhetjük.

Az Akir bolygót az alkotók az ismert Akira Kurosawa tiszteletére nevezték el így. Richard Thomas nevét pedig a The Invaders minisorozatból ismerhetjük. Nekem ez még VHS-en van meg. Érdemes megnézni, de azt hiszem szánok majd erre is egy posztot. Illetve számos más filmben szerepelt, névrekatt után akit érdekel, szemezgethet.

Először a cselekményt vesézzük ki, minél spoilermentesebben. Az Akir bolygó lakói békés népek, régóta nem háborúztak már, Zed az utolsó, aki még részt vett háborúban. A bölcs öreg, aki azt tanácsolja, hogy a bolygó megmentésére zsoldosokat toborozzanak. És a történet legnagyobb része erre megy el; más fajok megismerésére. Legelőször a Héphaisztosz állomásra utazik Shad, ahol Zed régi barátja és a legismertebb fegyverszakértő/tudós él a lányával. A bolygón ők ketten és rengeteg android található, melyeket javítanak, de segítőkként is tartanak. Az öreg kicsit kattant, így azt akarja, hogy Shad párosodjon a lányával, de megszöknek. Az androidok kivitelezése jól megoldott, néhol mókás, nekem felkeltette az érdeklődésem, hogy tovább nézzem az alkotást.

Nem térek ki minden fajra, kettőt emelnék ki, illetve annyit, hogy a Föld is képviseli magát a harcban, méghozzá egy űr-Cowboyjal. A South Park sorozat hemzseg a sci-fikre való utalásokban. Felfedeztem még egyet.  

- A nevünk Nestor.
- Mindenkinek?
- Ez csak egy test. Ezek mind testek. És hozzánk hasonlók százezrei élnek mindenfelé, szerte a világegyetemben; mind Nestor vagyunk.


nestors.jpg

marklars.jpg

Egyébként mindkét faj alapötletét jómagam a Star Trek- The Original Series legelső, promótáló epizódjából eredeztetem. Itten lehet olvasni róla. Ezen kívül rengeteg utalás található ebben a világszerte ismert sorozatban, ami megérne egy posztot vagy játék keretében egy posztot, agyalok még rajta.
Számomra másik, szimpatikus faj a Valkyrie harcos. Jelen esetben Saint-Exmin a nagydudás hölgy neve. Belevaló, dögös csaj, nagyon szimpatikus. Árad belőle a szexualitás. Bizonyítani akarja rátermettségét a harcra, mert ez hagyomány a bolygóján. Sybil Danning elég sok filmben felbukkan, a Grindhouse - Halálbiztos előtti kamu-trailerben például.


Battle-Beyond-the-stars-1.jpg

Azért a kis Kelvinek is cukik, akik hőmérséklet útján kommunikálnak.
Amint megtalálja a zsoldosait Shad, visszatér Akirra, természetesen a "seregével". Itt pár mókás jelentet is becsempésztek, illetve a szabadszex jegyében a szexualitást is beleszőtték a monológokba, teljesen nyíltan. Nem szeretném, ha spoileres lenne, tartogat meglepetést a film. A végén is egy nemvárt fordulatnak lehetünk tanúi, amit nagyon élveztem. Néhol leülepszik a történet, a cselekmény lelassul, de érdemes végignézni, kellemes másfél órában lesz része az embernek. Egy fajta összedolgozása a Star Warsnak és a Hét szamurájnak. Titkoltan vagy nem titkoltan, fene se tudja, de érdemes megnézni. Nekem (és a macskámnak) remek délutáni szórakozás volt.

És persze: HONNAN A POSZT CÍME?  Nos, Nell, Shad hű társa, maga az űrhajója. Egy mesterséges intelligencia, aki érzékeny a korára. Egyszóval egy hisztis picsa, folyton sértegeti Shadet. A jóöreg házisárkány-fílinget nyújtja. Nem különben a külseje, ami ettől jobban nem is emlékeztethetne a női nemi jellegekre.


Nell.jpg

Színészi játék: 8/10

Látványvilág: 7/10

Forgatókönyv/Sztori: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr875248433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása