Agymenés sci-fi és fantasy témakörben. Film, könyv, játék, ami csak szem-szájnak ingere. universalscifi@gmail.com

Bannerek

Csiripfal

Utolsó kommentek

  • mutant: @Rossi93: Ha elolvasol más bejegyzésemet is, akkor fel fog tűnni, hogy a retro vonal a kedvencem. ... (2013.10.20. 19:06) Fejsze, hideg, tűz
  • Syracuse: 1951-ben valószínűleg ezek a látványelemek első osztályúak voltak...erre nem gondoltál? (2013.10.20. 19:04) Fejsze, hideg, tűz
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • mutant: @Chelloveck: Meglesem,köszi! (2012.03.25. 13:49) Robot Jox
  • Chelloveck: Ez tetszeni fog: chelloveck.sfblogs.net/2012/03/25/the-making-of-robot-jox/ (2012.03.25. 13:40) Robot Jox
  • Utolsó 20

Címkék

In memoriam Leslie Nielsen

2012.03.01. 11:55 - mutant

Címkék: film sci fi

Tiltott bolygó
(Forbidden Planet)
 


   
színes, amerikai sci-fi, 95 perc, 1956


rendező: Fred M. Wilcox
író: Irving Block, Alan J. Adler
forgatókönyvíró: Cyril Hume
zeneszerző: Bebe Barron, Louis Barron
operatőr: George J. Folsey
díszlettervező: Cedric Gibbons, Arthur Lonergan
jelmeztervező: Walter Plunkett, Helen Rose
producer: Nicholas Nayfack
látványtervező: Irving Block, Mentor C. Huebner
vágó: Ferris Webster

szereplő(k):
Walter Pidgeon (Dr. Morbius)
Anne Francis (Altaira Morbius)
Leslie Nielsen (Adams parancsnok)
Warren Stevens (Ostrow hadnagy)
Jack Kelly (Farman hadnagy)

 

"Adams azt a megbízást kapja, hogy legénységével együtt derítse ki, miért nincs semmi mozgás egy tudósok lakta bolygón, és mikor odaérnek, azt látja, hogy két ember kivételével mindenki meghalt. Dr. Morbius és lánya Altaira valahogyan túlélte a bolygón élő borzalmas szörny támadását. Dr. Morbius titokban felfedezett valamit, és semmi jel nem utal arra, hogy azt bárkivel is meg akarná osztani, ahogy egyetlen lányát sem."

Még a blog első formájában írtam erről a filmről, azóta is sokan keresnek rá, ezért gondoltam, írok megint. Főleg Nyuszi kedvéért, mert ő aztán gyakran emlegeti:)

 

Mindenki egy kiváló komikusként emlékszik Nielsenre, pedig több műfajban is otthonosan mozgott. Ez a film pedig a sci-fi műfaj egy fontos mérföldköve. Hiszen eddig a pontig leginkább gumiszörnyes művek készültek. Korábban írtam az 1951-es Dologról, s azt hiszem, egészen egyértelmű, mire is gondolok. Másik film, melyet ebben a témában érdemes hasonlítási alapul venni, a Világok harca (1953). Mai szemmel természetesen a laikusok számára a Tiltott bolygó is mosolyra ad okot, de érdemes megnézni pár alkotást, melyek 1956 előtt készültek. A különbség szembetűnő.

 

 

 

 

 

 

 

Mégis, számomra érthetetlen okból Magyarországon sosem vetítették. Még gyerekkoromban a TCM-en láttam, manapság is elcsíphetjük ott néha. Finoman kell bánnunk ezzel a klasszikussal, mely a saját meglátásom szerint még a következő 50 év generációi fantáziáját is megmozgatja. Viszont azt kell, hogy mondjam, csak a tengerentúlon. A magyar társadalom valamiért ízlésficamos (tisztelet a kivételnek persze, itt most a mozik által vetített romantikus és gagyi akciókra, vígjátékokra gondolok, melyet egy adott tömegre szabtak, s mi, akik szomjazunk az igényes alkotásokra egy-egy ilyen régi klasszikust moziban sosem láthatunk). Elkalandoztam, kanyarodjunk vissza.

Ez volt az első alkotás, mely teljes egészében egy másik bolygón játszódott, mintegy elnyomva azt a képet, hogy az idegenek leigázzák a Földet. Gondoljunk csak bele, hogy a már említett Világok harca mekkora hisztériát okozott Orson Welles rádió drámájaként. Az akkori kor emberében ez a kép alakult ki, így a stúdiók egyre-másra gyártották az ezen a sémán alapuló sci-fi alkotásokat. Lények jönnek, szépfiú győz, megkapja a lányt. És akkor jön ez a film érdekes felszerelésekkel tele, mégis érthetően, mindemellett megkapjuk a már megszokott borzongást is. Eredetileg Halálos bolygó lett volna. Már a címválasztás is tudatos volt a készítők részéről, ezzel is érzékeltetve, hogy a "vérontáson" alapuló sci-fi mellett fontos műfaj teremtődik; ahol a futurizmus az érthető és realisztikus tudománnyal fonódik össze.

 

 

 

 

 

 

 

 

A zenetörténelemben is egy fordulópontot jelentett, míg a megszokott drámai aláfestést alkalmazták a korábbi művekben, itt csendültek fel az első elektronikus elemek.

 

Robby, a robot is mérföldkőnek számít, elrugaszkodva az addigi doboz szerű megjelenéstől, már egy emberibb formát öltve; karokkal, lábakkal. Sőt! Egy külön karakter, mintegy személyiséggel felruházva.

 

 

 

 

Makettépítéssel és álló, festett hátterekkel teremtették meg a hangulatot. Minimális animációt is bevetettek, hogy ezt a különleges atmoszférát létrehozzák. A karakterek szerethetőek, érthető a motivációjuk. A könnyed humor és a szenvedély is átjárja a filmet, még sem telíti be.

A Star Trek készítői be is vallották, hogy akkora hatással volt rájuk a film, hogy több ötletet innen vettek. Mai napig megihlet sokakat.

 

 

 

 

 

 

Sci-fi kultuszfilm, melyet a magyar közönség csak egy kis rétege ismer és azok közül is kevesen értékelik.

Színészi játék: 10/10

Látványvilág: 10/10

Forgatókönyv/Sztori: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://universal.blog.hu/api/trackback/id/tr624266696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.03.01. 22:33:24

pazar! ezt vártam :) btw totál egyetértek, Roby nem csak egy kellék, vagy egy poénforrás, hanem kegyetlen jó karakter, pl mikor a lány megkéri, hogy készítsen egy újabb ruhát, és ekkor ahogy, amilyen hangsúllyal Roby megkérdezi "Again?" na az valami halálos :)
Pazar film, viszont nem biztos hogy rétegfilm is. én akárkinek ajánlottam, mindenkinek kifejezetten tetszett. nyilván nekem vannak a legmenőbb barátaim :)
még egyszer kösz az írást. lájkolom

mutant · http://universal.blog.hu 2012.03.01. 22:38:08

@mrbloodbunny: Egyértelműen réteg film...de csak egy bizonyos rétegé ) Nincs mit:) Sajnos ma nem tudtam többet posztolni, két napja vicceskedik velem a blogmotor, holnap ha vért izzadok is,de két filmet kipakolok :D


süti beállítások módosítása